Bredevoort en huize Sint Bernardus

Het schilderachtig stadje Bredevoort en haar omgeving kent een zeer rijke geschiedenis. Ook Huize Sint Bernardus, waarin De Heerlyckheid is gevestigd, speelde daarin een prominente rol.

Een overzicht van historische feiten:

1188

De eerste schriftelijke vermelding van een Bredevoortse burcht 

1350

Bredevoort krijgt muntrecht

1388

Officieel stadsrechten en voor het eerst is sprake van de stad Bredevoort

1568-1648

In de 80-jarige oorlog raakt Bredevoort betrokken bij de gevechten tussen de Staatse en Spaanse troepen en wordt het meerdere malen belegerd en veroverd.

1626

De geboorte van Hendrickje Stoffels, de bekendste inwoner van Bredevoort. Huishoudster en partner van Rembrandt. Haar beeld staat aan ’t Zand (tegenover hotel de Heerlyckheid)

1646

De KRUITTORENRAMP, de bliksem treft op 12 juli één van de torens van de burcht, waardoor het opgeslagen buskruit ontploft. Maar liefst 40 personen kwamen om. Voor Hendrickje Stoffels aanleiding om haar geluk in Amsterdam te gaan zoeken bij Rembrandt.

1795

Bestuurlijke veranderingen door komst van de Fransen. Het ambt Bredevoort wordt opgedeeld.

Huize Sint Bernardus werd in opdracht van Jan Satink, luitenant-kolonel in het Staatse leger van het Regiment Nationalen, gebouwd op het terrein waar de de voorburcht van het kasteel Bredevoort stond. 

1897

Het pand kwam in eigendom van pastoor Bernardus Mulders, die er een ziekenhuis wilde stichten. Onder beheer van de Zusters Franciscanessen van Thuine werd het R.K. Sanatorium St. Bernardus Gesticht opgericht.

1933

Het gebouw werd in gebruik genomen als bejaardentehuis, waarna in 1938 de zusters van Thuine werden opgevolgd door de zusters van St. Jozef uit Amersfoort. 

1985

De laatste zusters van St. Jozef verlieten Bredevoort definitief.

1988

Huize Sint Bernardus werd gerenoveerd en uitgebreid door stichting verzorgingstehuis St. Bernardus, die het pand ook als bejaardentehuis in gebruik had.

2008

Verplaatsing bejaardentehuis naar nieuwe locatie

2015 / 2016

De tuin werd ingrijpend gerenoveerd door de kap van zieke bomen en de aanplant van nieuwe jonge bomen. Door het park werd een “zwevend” betonnen pad van ruim twee meter breed aangelegd met betonnen elementen die zo’n 25 centimeter boven het maaiveld uitsteken.

2016

Aankoop pand Sint Bernardus door Jos Betting & Nicole Prinsen, start renovatie

2020

Opening nieuw boutique hotel & brasserie de Heerlyckheid!

CHECK
ROUTE
ARRANGEMENTEN
CONTACT